Hormon Dengesi İçin Tohum Döngüsü

Tohum döngüsü günümüzde hormonel ve adete bağlı problem yaşayan kadınlar arasında oldukça popüler bir beslenme biçimidir.

Hormon dengesi için en önemli iki nokta vücutta inflamasyon olmaması ve bağırsak sağlığının iyi olmasıdır. Ne yazık ki, fazla stres, yapay ışığa maruz kalma, çevremizdeki bol miktarda kimyasal gibi faktörler nedeniyle hormonları dengelemek için biraz daha fazla desteğe ihtiyacımız var. Bu noktada tohum döngüsü, seed cycle, devreye giriyor.

Kadınların tüm ay boyunca hormonları dalgalanmaktadır. Adet döngüsü iki aşamaya ayrılabilir: Foliküler faz: Adetin birinci gününden yumurtlamaya kadar. Luteal faz: Yumurtlamadan sonraki adet döneminin başlangıcına kadar. Bu iki faz birbirinden tamamen farklı hormonal ortama sahiptir, bu nedenle özel bir beslenme şekli gerektirirler. Eğer her şey olması gerektiği gibiyse, hormonlar dengedeyse, kendimizi iyi hissederiz, sağlıklı yumurtlama yaşarız ve eğer hedefiniz hamile kalmak ise bunu gerçekleştirebilirsiniz.

Hormonlar dengeli olmadığında:

  • Ağır PMS(premenstrual sendrom) semptomları
  • Kilo vermekte zorluk
  • Ödem
  • Duygudurum bozuklukları
  • Anovulasyon döngüleri
  • Akne
  • Kısırlık
  • Uyku kalitesinde düşüklük, yaşayabilirsiniz.

Vücudumuz, adet döngüsü boyunca düşen ve yükselen birçok hormonun regülasyonu için sağlıklı yağları ve temel besin öğelerini kullanır. Tohum döngüsü, adet döngüsünün farklı zamanlarında farklı tohumları kullanarak benzersiz besin bileşenlerinin kullanılmasıdır. Amaç, doğru hormonun doğru zamanda üretilmesini, salınmasını ve metabolizmasını desteklemektir. Tohum döngüsündeki temel tohumlar keten tohumu, kabak çekirdeği, ay çekirdeği ve susamdır.

Tohum Döngüsü Nasıl Yapılır?

Foliküler aşama: Adetin 1. Günü-yumurtlama (tipik olarak 1-14. Günler)
Östrojen arttırıcılar: Her gün 1 çorba kaşığı öğütülmüş keten tohumu ve 1 çorba kaşığı kabak çekirdeği ekleyin.
Bu tohumlar, yumurtlamaya hazırlanırken endometriumu oluşturmak için gereken sağlıklı östrojen seviyelerini desteklerler.

Luteal faz: Yumurtlama- Adetin başlangıcı (tipik olarak 14-28. Günler)
Progesteron artırıcılar: Her gün 1 çorba kaşığı ay çekirdeği ve 1 çorba kaşığı susam tohumu ekleyin.
Bu tohumlar, vücudun luteal fazda olması gerektiği gibi progesteron üretmesine yardımcı olan çinko ve E vitamini sağlar.

Bu tohumları yoğurda, smoothielere, salataya, çorbanızın üstüne, granolanıza ekleyebilirsiniz, yaratıcılık size kalmış.

Faydalar:

Hormonal denge üzerinde tohumların etkisini doğrulayan birçok çalışma vardır. Keten tohumu alımı üzerine yapılan bir araştırmada, günde 1 çorba kaşığı öğütülmüş keten tohumu alan kadınların daha az anovulatuar döngü ve daha uygun progesteron: estradiol oranı yaşadıkları bulunmuştur (1). Hormonal dengesizlikten muzdaripseniz, tohum döngüsü hormonlarınızı dengelemeye yardımcı olmak için basit ve eğlenceli bir yol olabilir.

 

Leave a Reply